Ware gastbeleving in de Schnee-Eifel

Nog maar 1 nachtje slapen en dan is het zo ver. Dan vertrekken we met het gezin (én hond) richting Duitsland. Naar Sellerich om precies te zijn. Een prachtig plekje in de Schnee-Eifel. Hier hebben vrienden van ons een mooi huis gebouwd op een heuvel dat een geweldig uitzicht biedt op het dal. Het ware genieten begint al ver van tevoren. Natuurlijk, het zijn vrienden, maar ik weet zeker dat ze naar alle gasten die zij ontvangen net zo hartelijk zijn als naar ons. Al uit de persoonlijke bevestiging (waarin altijd alle namen van het gezin én die van de hond genoemd worden) blijkt dat we welkom zijn.

Waarom komen we hier nou zo graag? Uiteraard omdat we het heel leuk vinden om onze vrienden weer te zien. Maar vooral omdat zij echt snappen waar mensen op vakantie behoefte aan hebben. Het gevoel geven dat ze moeite voor je hebben gedaan (handgeschreven welkomstkaartje op de eettafel bijvoorbeeld of ervoor zorgen dat een 4 persoons appartement toch ook voor 5 personen beschikbaar is). In de geweldig ingerichte keuken (met echt alle luxe die je je maar kunt wensen) staan kruiden, meer dan voldoende koffie en thee. Niet een zielig tabletje voor de vaatwasmachine, maar voldoende voor je verblijf. Afwasmiddel, handzeep, het staat er allemaal.

Een kast vol met rollen wc-papier (geloof me, met 3 kinderen gaat er behoorlijk wat wc-papier doorheen). Heerlijke handdoeken, een paar spelletjes, zalige bedden, een badkamer met diverse verzorgingspullen. Het ontbreekt er aan niets. Je hoeft dus niet na je reis eerst langs een supermarkt om basisspullen te gaan inkopen, nee, alles is er gewoon. Dus ik weet, als ik er straks ben, zet ik mijn koffers neer en onze vakantie kan direct beginnen.

Tel daar het heerlijke uitzicht bij op, kinderen die direct in de tuin rondjes gaan rennen en een hond die daar vrolijk tussendoor springt en mijn optelsom is klaar. Ik schenk morgen een drankje in, ga op het terras in een lekkere stoel zitten en neem de (altijd bijgewerkte) informatiemap op schoot om te bekijken wat we deze vakantie allemaal in de regio gaan bekijken. Een uitstapje naar Luxemburg staat op onze planning, maar de map geeft ter plekke ook altijd zat ideeën.

Nieuwsgierig geworden? Neem eens een kijkje op www.facilihaus.nl, of beter…. Ga er eens zelf langs en laat me weten of je net zo enthousiast bent als ik.

IMG-1580

Gastvrij nee zeggen, zo doe je dat

Een tijdje terug heb ik een artikel mogen schrijven voor Facto Magazine. Nog niet gelezen?Hieronder dan nogmaals je kans om te leren hoe je gastvrij nee kunt zeggen:

Gastvrij nee zeggen, zo doe je dat

Waar ging het mis? Iedereen met kinderen kent het zinnetje “ik ben twee en zeg tegen alles nee!”. Dat schaamteloze nee zeggen, heerlijk toch? Nee, ik wil mijn hijskraan niet met jou delen. Nee, ik eet mijn spinazie niet op. Nee, ik wil niet lopen. Het woord ‘nee’ drijft sommige ouders tot wanhoop, waarbij we volledig vergeten dat het woord ‘nee’ ook zo ontzettend belangrijk is. Daarmee leren we onze grenzen aangeven, we blijven dicht bij ons zelf en we zijn duidelijk. Waarom verleren we dit als we ouder worden?

We worden opgevoed met onder andere de waarden dat we voor elkaar moeten zorgen, dat we moeten meewerken en moeten delen (dus ook die hijskraan…). Dat is maar goed ook, want in tegenstelling tot volwassenen kunnen kinderen lastig hun ‘nee’ beargumenteren of onderbouwen. Met alleen maar de ‘nee’ zouden we in een zeer egoïstische maatschappij leven.

Maar soms heb ik wel het gevoel dat we allemaal een beetje doorslaan in onze dienstverlening.

Moet je altijd ‘ja’ zeggen?

Ben je gastvrij als je altijd alleen maar ja zegt? Het antwoord is – je voelt het misschien al aankomen – …. NEE. Met altijd maar ja zeggen ga je vaak over je eigen grenzen, sta je niet 100 procent achter jouw normen en waarden en loop je het risico zelfs onprofessioneel over te komen.
Zeg dus gerust eens wat vaker nee. Wat niet kan, dat kan niet. Wat niet mag, dat mag niet. Het schept duidelijkheid, je bent eerlijk en zelfs professioneler dan altijd alleen maar ja te zeggen.
Nee zeggen is heel krachtig, mits het op de juiste wijze gebeurt. Hieronder 10 tips om op een gastvrije manier toch ‘nee’ te kunnen zeggen.

‘Nee’ zeggen en toch gastvrij zijn: 10 tips

 1. Antwoord niet meteen: Trap er niet in! Een ja is snel gezegd. Maar wat is het effect van jouw positieve antwoord op jou, je collega, je afdeling, je organisatie? Heb je er echt wel tijd voor? Kan je jouw ja waarmaken? Vraag gerust door, zodat je de vraag goed begrepen hebt en er niet stiekem nog een tweede vraag achter zit. Op deze manier kun je goed inschatten hoeveel extra tijd je kwijt bent als je ja zegt. Gun jezelf wat tijd om de vraag te beantwoorden. “Daar kom ik op terug” is een heel goed alternatief. De vrager voelt zich serieus genomen. Jij zegt niet gelijk ja, maar je laat nog wel de ruimte om ook ‘nee’ te kunnen zeggen.
 2. Draai niet om de hete brij heen: Nee is nee. Maak dan ook geen omzwervingen om bij jouw nee uit te komen. Je komt er onnodig onzeker door over. Het is alleen maar verwarrend voor je gesprekspartner en je laat deuren open voor een ‘Nou, oké, vooruit dan maar’.
 3. Verzin geen excuses: Geef niemand anders de schuld. Niemand vraagt waarom iets niet kan, de vrager vraagt alleen iets aan je. Ja is een antwoord, nee net zo goed. Dat iets niet kan is al reden genoeg. En wil je per se een excuus gebruiken, doe het dan alleen als er ook echt een excuus is.
 4. Geef de nee persoonlijk door: Zeg liever geen nee via een What’s Appje of via de mail. Doe het persoonlijk. Het wordt gewaardeerd als je deze moeite neemt. Daarnaast kan schriftelijke communicatie heel anders geïnterpreteerd worden dan jij het had bedoeld. Door de moeite te nemen de nee persoonlijk over te brengen, merkt de vraagsteller in ieder geval dat je er serieus over hebt nagedacht.
 5. Nee blijft nee: Denk niet achteraf, och wat sneu…. Ik ga nu toch maar ja zeggen. Nee is nee, kom daar niet op terug anders is jouw nee een volgende keer niets meer waard.
 6. Maak het niet persoonlijk: Veel mensen vinden nee zeggen lastig, want ze willen de vrager niet teleurstellen. Maak het niet zo persoonlijk. Je zegt nee tegen de vraag, niet tegen de persoon. Wat nou als jij toch ja hebt gezegd en je kunt het achteraf niet waar maken…. Hoe denk je dat de vrager dan zal reageren?
 7. Laat het los: Natuurlijk, soms zijn er mensen die boos of zwaar teleurgesteld kunnen reageren op een nee. Maar is dat zo erg? Is het dat waard dat jij zelf in de problemen komt als je ja hebt gezegd?
 8. Zeg nee ook met je lichaamstaal: Als je nee moet zegen, ga dan niet zitten wiebelen op je stoel of aan je haar zitten plukken, maak oogcontact en sta of zit rechtop. Jij bent de professional en als jij nee zegt dan is dat weloverwogen. Sta 100 procent achter jouw beslissing. Dan zal de vrager jouw nee ook sneller accepteren.
 9. Kies voor een verzachtende variant: Een nee kan behoorlijk hard klinken. Je zult merken dat het gemakkelijker gaat als je de nee verkapt in bijvoorbeeld ‘Het spijt me, maar dat gaat niet lukken’.
 10. Bied alternatieven: En last but not least: als je nee zegt, vergeet dan nooit een alternatief te bieden, iets dat wel mogelijk is. Of vermeld een tijdstip waarop iets wél af kan zijn. Of noem een persoon waarbij de vraag wel neergelegd kan worden. Of leg uit wat de vrager kan doen om volgende keer wel een ja te krijgen. Hiermee sluit je het gesprek toch positief af en ben je dus weer gastvrij, aardig en dienstbaar.

Door op een juiste wijze nee te zeggen, ben je in staat om verwachtingen te managen en mensen te laten bewegen op een manier die bij jou (of jouw bedrijf) past. Je voedt de vragers als het ware op. Ook leuk voor thuis trouwens. Kinderen worden ook een stuk minder verwend als zij wat vaker nee te horen krijgen.

6 tips voor een zorgeloze vakantie

hangmatZorgeloos op vakantie, dat wil toch iedereen?

Nog even doorwerken en dan is het weer zo ver, dan gaat Nederland weer in de vakantiestand. Heb jij al plannen gemaakt? Ga je voor een actieve vakantie in de bergen of juist voor een relax vakantie aan het strand? Of misschien blijf je dit jaar wel gewoon lekker thuis? Hoe dan ook, ga ervan genieten. Je hebt er hard voor gewerkt en de vrije tijd is dan ook weer dubbel en dwars dik verdiend.

En op het werk? Loopt daar ook alles door zoals het zou moeten? Voor veel bedrijven staat het gehele bedrijf in de zomerstand de komende maanden. De telefoon gaat minder vaak, er komen minder bezoekers en het eigen personeel is ook veel weg. Maar voor genoeg andere bedrijven gaat het nu pas beginnen en betekent de zomerperiode extra hard werken.

Echt genieten van jouw vakantie kan pas als je er 100% op kunt vertrouwen dat jouw bedrijf of jouw taak goed waargenomen wordt tijdens jouw afwezigheid. Investeer nu dus (nu het nog kan) in dit vertrouwen!

Hieronder 6 tips voor een zorgeloze vakantie

1. Zorg dat alle handboeken en procedures op orde zijn

Klopt alle informatie nog? Is alle informatie up-to-date? Is het een gemakkelijk leesbaar document? Dit laatste is vooral belangrijk voor de vervanging. Het is natuurlijk ondoenlijk als zij zich door een 100 pagina tellend document moeten worstelen als zij het fort moeten bewaken.

2. Is er een smoelenboek?

Jouw vaste medewerkers weten natuurlijk precies wie wie is en wie wat doet. Maar weet de vervanging dit ook? Maak op een A-4 een overzicht van de mensen die het meest contact hebben met de buitenwereld, graag met foto.

3. Vakantierooster bekend bij de receptie

Zorg dat de receptioniste precies weet wie er wanneer met vakantie is en waar hij/zij terecht kan met vragen. Hoe meer informatie de receptionist(e) heeft, hoe gastgerichter de receptionist(e) kan handelen.

4. Voicemail inspreken en e-mail handtekening aanpassen

Zorg dat iedereen die een telefoon heeft de standaard voicemail tekst tijdelijk vervangt door een vakantiebericht. Begin dit bericht met “gewijzigd bericht” of “vakantiebericht”. De meeste mensen nemen niet de moeite om een voicemail helemaal af te luisteren. Als je pas aan het einde van het bericht vertelt dat je met vakantie bent, zal de helft van de bellers dit niet eens gehoord hebben. Pas ook je e-mail handtekening aan. Geef hierin duidelijk aan bij wie mensen tijdens jouw vakantie wél terecht kunnen en ook wanneer je weer terug bent.

5. Werk vooruit

Denk na over je voorraad. Is van alles voldoende om de vakantie door te komen? Zijn er zaken die extra besteld moeten worden? Denk aan kantoorartikelen, maar ook aan zaken als koffie, theezakjes, suiker en melk etc. Je wilt niet dat jouw medewerkers misgrijpen tijdens jouw vakantie.

6. Zorg voor goede vervanging

Wie gaat wie vervangen tijdens de vakantie? Wat moet deze persoon allemaal kunnen? Lossen jullie het intern op? Of maken jullie gebruik van uitzendkrachten? Zorg dat je de vervanging extra uren mee laat draaien de komende tijd. Werk de mensen extra in, zodat ze straks precies weten wat hun te doen staat tijdens jouw vakantie.

Met het op orde hebben van bovenstaande punten, zorg je ervoor dat iedereen gewoon goed en professioneel kan doorwerken. Het echte genieten voor jou kan dan ook beginnen. Fijne vakantie alvast!

Durf groot te denken. Van “Office” naar een compleet Mystery Visit software pakket.

Als kleine organisatie is het goed om jezelf niet altijd maar als klein bedrijf te willen zien. Durf te dromen en durf ook groot te denken, wel passend natuurlijk bij je ambities en je mogelijkheden. Wij hebben allebei vele jaren voor grote en mooie organisaties mogen werken, hierdoor zit het “groot” kunnen en durven denken wel een beetje in onze genen.

De afgelopen periode zijn wij veel bezig geweest met een van onze belangrijke proposities, namelijk de Mystery Visits. Geweldig leuk om te doen en natuurlijk uiterst interessant om als opdrachtgever terug te kunnen zien hoe je locaties presteren, los van elkaar of ten opzichte van elkaar. Met onze uitgebreide hotel en brede facilitaire ervaring hebben wij een standaard Mystery Visit weten uit te breiden naar een volledige “Guest Journey Mystery Visit”. Hierdoor zijn wij in staat om de dienstverlening van een groot deel van een organisatie te meten, zowel op gastgerichtheid als op het facilitaire vlak inclusief gemaakte afspraken met leveranciers. Denk hierbij aan de ontvangst bij de receptie, wachtrijen en assortiment bij de catering, visuele kwaliteit van de schoonmaak, telefonische bereikbaarheid, technische gebreken en de werkplek zelf.

Natuurlijk mooi om dit zo in te kunnen richten. Wij wilden dit echter op het gebied van rapporteren richting opdrachtgevers naar een “next level” tillen, dus afstappen van de “Word” en spreadsheet rapportages. Wij zijn daarom deze week de samenwerking aangegaan met een internationale leverancier op het gebied van Mystery Visiting software. Aan de hand van deze software worden momenteel wereldwijd grote hotelketens zoals Radisson Hotels maar ook bedrijven zoals Coca-Cola, Volkswagen en Gazprom bezocht.

Als Hospitality Works! kunnen wij met dit systeem weer een volgende stap zetten. We zijn in staat om het systeem te vullen met onze Guest Journey. De vragenlijst is precies af te stemmen op de wensen van onze opdrachtgevers waardoor we dus op maat kunnen werken. De managementinformatie die het systeem door een druk op de knop genereert, helpt ons om op een uitgebreide manier inzicht te krijgen in het functioneren van de locaties. Ook kan je eenvoudig meerdere locaties met elkaar vergelijken. Daarnaast geeft het ons in één oogopslag inzicht in welke onderdelen van de dienstverlening zaken goed gaan en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Na afloop van een Mystery Visit ziet de opdrachtgever demystery visiting dashboards resultaten gelijk terug in de online dashboards en kan hier dan op sturen. Deze tool kunnen we inzetten bij iedere organisatie die geïnteresseerd is in het objectief meten van de kwaliteit van hun organisatie. Vanaf medio januari gaan we met dit nieuwe pakket aan de slag. Mocht je dus nog overwegen om voor 2017 meer grip en inzicht te willen krijgen op de performance van je organisatie in de praktijk, dan weet je ons te vinden;-)

Als ondernemer is groot durven denken soms best spannend, zeker wanneer dit gepaard gaat met investeringen. Maar het is wel enorm leuk om dromen waar te kunnen maken!

Hospitality Works!

Memorabele momenten kun je creëren

Header_werkwijzeAls gasten een gebouw betreden verwachten ze méér dan alleen die glimlach en goede service. Ze willen verrast worden. Daar kun je mee scoren. Is dat moeilijk? Nee. Kost dat veel geld? Nee.

Dat Hospitality een “hot” item is, dat is wel duidelijk. Iedereen heeft het erover. Zijn wij als Nederlanders inmiddels dan ook gestegen op de Hospitality-ladder? Ik denk het niet. Vraag maar eens na bij enkele buitenlandse relaties of kijk zelf eens kritisch naar de ontvangst bij bedrijven, winkels, horeca of zorginstellingen. Al snel wordt pijnlijk duidelijk dat we er nog niet zijn.

Maar hoe kan dat dan? Het antwoord is helder: gasten verwachten tegenwoordig méér dan alleen die glimlach en goede service. Ze willen verrast worden. Memorabele momenten moeten gecreëerd worden. En een memorabel moment creëer je niet alleen met een glimlach. Als je gasten wil gaan verrassen, moet je dus heel goed kijken naar je huidige dienstverlening. Dit is voor elke organisatie anders. Wat bij de een werkt, hoeft niet per se bij de andere organisatie te werken.

En ja, mensen verrassen kost soms geld. Ook dit is voor elk bedrijf anders. Er zijn bedrijven met behoorlijke budgetten die niet hoeven te letten op een paar euro’s en er zijn bedrijven die hier heel erg van schrikken. Maar weet dan dat ieder bedrijf met welk budget dan ook, in staat is om tóch te kunnen verrassen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onderstaande voorbeelden:

Slagboom
Als mensen toch het raampje van hun auto naar beneden moeten doen en je hebt een intercomverbinding met de slagboom, zeg dan iets tegen de gasten. Hoe vaak mag je niet na het melden van je naam gewoon doorrijden en wordt er niets meer gezegd? Of erger nog, er wordt gewoon opengedaan zonder dat er überhaupt contact is geweest? Dus, niet klakkeloos die slagboom openen, maar heet mensen welkom, geef aan waar ze mogen parkeren en waar ze zich vervolgens kunnen melden.

Het is dan wel belangrijk dat de communicatieverbinding van goede kwaliteit is, dus geen krakende lijn maar een heldere verbinding zonder ruis en bijgeluiden. De gasten moeten jou immers wel goed kunnen verstaan.

Koffie
Onthoud hoe jouw vaste gasten hun koffie drinken. Ga er niet automatisch van uit dat ze de volgende keer exact hetzelfde willen drinken, maar als je vraagt of ze deze keer weer graag een zwarte koffie met suiker willen drinken net als de vorige keer, dan laat je zien dat je interesse hebt in jouw gast. Heb je een automaat staan waar meerdere koffievariaties uit kunnen komen? Breng deze opties dan onder de aandacht. Gasten houden van opties en van zelf keuzes maken.

Koekje bij de koffie
Waarom van die voorverpakte koekjes bij de koffie terwijl je een vers koekje kunt serveren? Dit hoeft niet eens zo veel meer te kosten dan die voorverpakte koekjes die je bij de buren ook kunt krijgen.

Parkeren
Het gebeurt steeds vaker dat een gast bij het reserveren van een parkeerplaats het kenteken van zijn auto moet doorgeven. Met een beetje geluk kom je dan aanrijden, druk je op de knop bij de slagboom en word je begroet door een vriendelijke beveiliger die de gast met naam en toenaam aanspreekt. Zonder dat je je eerst bekend hoeft te maken. Super!

Gasteninformatie-zuil
Hoe gastvrij is het als je jouw naam op een informatiescherm ziet verschijnen? Natuurlijk is dit een behoorlijke investering. En als je 300 gasten op een dag verwelkomt is het wellicht niet zo handig om iedereen persoonlijk te vermelden op het scherm. Maar waarom niet een bord in de hal met daarop de tekst “Een warm welkom voor al onze gasten vandaag, we zijn blij u te mogen begroeten!”?

Paraplu
Zo vaak staat er nog geen paraplubak in de hal. Waar wil je dan dat mensen hun natte paraplu laten? Heb je echt liever dat zij deze al druipend mee het pand innemen? En wat doe je als een gast geen paraplu heeft en het komt met bakken uit de hemel? Een paar exemplaren bij de receptie (mét logo!) is een minimale investering. Geef aan dat de gast deze de volgende keer gewoon terug kan komen brengen. Waarom zo krampachtig bang zijn om een paraplu kwijt te raken? En zit je samen bij de receptie? Als het kan, sta op, pak de paraplu en loop mee naar de auto. Dát is service!

Verdiep je in jouw gast
Komt jouw gast van ver? Kijk eens of er files staan op het traject? Geef aan dat het druk is op de weg, of dat er gladheid verwacht wordt. Vraag of hij/zij dan wellicht een koffie of een flesje water wil meenemen voor onderweg.

Kijk verder dan je neus lang is
Beperk je niet alleen tot jouw functie. Maar kijk verder. Toon dat facilitaire oog. Raap het papiertje op dat in de hal op de grond ligt, raap de bladeren bij elkaar die door de harde wind naar binnen zijn gewaaid, leg de leesbladen netjes en zorg dat het leesmateriaal en de informatie op de digitale schermen actueel is.

Toiletten
Zet in de sanitaire ruimte een mandje neer met toiletartikelen. Denk bij de dames aan zaken als deodorant, handcrème, maandverband, tampons en haarlak. En zorg dat er bij de receptie bijvoorbeeld een panty of een stropdas beschikbaar is. Hoe geweldig is het als jouw gast een vlek op zijn stropdas heeft en jij kunt een stropdas aanbieden zonder vlek?

Er zijn tal van manieren om gasten te verrassen. Zelfs zonder of met een klein budget. Succes met het verrassen van jouw gasten!

Hospitality Works!

*Dit artikel van Hospitaity Works! is in februari 2016 ook gepubliceerd door Facto Magazine (www.facto.nl)

 

Hospitality Works! tegelwijsheid

Een paar weken geleden gingen wij met de hele familie traditiegetrouw richting Hummelo (in de Achterhoek) om daar een avond culinair te genieten van de wildkaart bij hotel-restaurant De Gouden Karper. Zo lang als ik mij kan herinneren kom ik daar al over de vloer, net zoals mijn ouders en de ouders van mijn moeder. Je kan dus wel zeggen dat het hier altijd een soort van thuiskomen is. Nadat wij ons aperitief gebruikt hadden in het cafégedeelte ging de eigenaresse ons voor naar het restaurant waarbij ze mijn nog halfgevulde glas wilde overnemen om dit naar onze tafel te brengen. Haar reactie was namelijk “jij bent hier te gast”, heel goed natuurlijk maar zo voelde het niet helemaal. Ik voel mij namelijk meer thuis dan te gast. Dit mede dankzij het feit dat de gastvrijheid en dienstverlening altijd echt goed is. Ik droeg mijn glas dus zelf wel en wilde haar daar niet mee belasten, ik was immers “thuis”. Mijn reactie naar haar heb ik verwoord in een stukje tegelwijsheid waarbij ik wil benadrukken dat je gastvrije dienstverlening oprecht maar ook passend bij het concept moet zijn om dit gevoel bij je gasten te bereiken. Je zal er ook aan moeten blijven werken want op de dag dat je er maar simpelweg van uit gaat dat je gast zich toch wel thuis voelt en je daardoor verslapt in je dienstverlening zal ook het warme gevoel bij je gast langzaam verwateren en zo ook de tevredenheid. Blijf je gasten dus keer op keer verrassen met je gastvrijheid.

Je gast thuis laten voelen is dus een prachtig doel op zich, maar is zeker niet een eindstation.

Hospitality Works! tegelwijsheid

Hospitality Facility Management volgens Hospitality Works!

Onlangs las ik een interessant artikel op LinkedIn over het succes van “engagement” van facilitaire medewerkers bij een locatie van een grote facilitaire dienstverlener in de UK. Goed geschreven stuk, echter vroeg ik mij af hoe het nu komt dat betrokkenheid op de werkvloer binnen het facilitaire werkveld nog steeds een uitdaging is. Voor mij, als voormalig hotellerie manager, is het echt samen optrekken met het operationele team om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen eigenlijk een vanzelfsprekendheid. Iedereen heeft hetzelfde doel, de gast een onvergetelijke ervaring geven. Met de opkomst van Integrated Facility Management zie je dat er al meer sprake is van één FM team, maar hoe komt het dan dat de uitdaging toch nog steeds groot is?

Volgens mij komt dit voor een groot deel door de wijze waarop wij met elkaar Facility Management benaderen. Met grote regelmaat hoor ik facility managers en coördinatoren praten over tactisch en strategisch facility management. Belangrijke aandachtsvelden natuurlijk, maar moet de focus niet veel meer operationeel zijn? Binnen de hotellerie zie je dat managers meer dan goed in staat zijn om hun werkzaamheden over deze aandachtsvelden te verdelen waarbij men zich uitermate goed realiseert dat de gasten met name op het dagelijks operationele niveau verrast moeten worden. Hier gaat dan ook veel aandacht naar uit. Het bouwen van een goed functionerend team met aansturing die, waar nodig, zelf inspringt op drukke momenten en wanneer de rust er weer is, wat meer afstand neemt. Ook een general manager van een hotel realiseert zich dat hij/zij het gezicht is voor de gasten en een voorbeeld is voor de medewerkers en zal zich zo ook profileren. Een hotelmanager die samen met een kelner snel een kamer schoonmaakt zodat deze nog een keer verkocht kan worden, of een ontbijtkelner die even de stofzuiger pakt na het ontbijt om het restaurant netjes te maken, zijn bekende praktijkvoorbeelden.

Binnen Facility Management zie je echter dat opdrachtgevers veel neerleggen bij de single service leveranciers en zelf operationeel weinig tot niet bewegen, immers, het is toch uitbesteed. Hier kan je wel wat aan veranderen zonder de directe verantwoordelijkheid naar jezelf toe te trekken. Wees zichtbaar voor alle (interne en externe) facilitaire medewerkers, praat met ze, ook als dit medewerkers zijn die buiten de kantooruren werkzaam zijn. Breng de coördinatoren van de dienstverleners met regelmaat bij elkaar om samen de werkzaamheden door te spreken. Stap wat meer weg van de wij / zij cultuur en je zult zien dat samen ook van invloed is op de sfeer binnen de teams. Iets wat uiteindelijk weer een positief effect heeft op het resultaat. Medewerkers zien graag managers die weten wat er speelt in de operatie, een compliment geeft waar iemand dat verdient en indien nodig wat extra aandacht geeft.

Ja, ik realiseer mij dat dit veelal activiteiten zijn die een organisatie belegt bij de leverancier, maar denk eens na over het belang van Facility Management voor jouw organisatie of die van je opdrachtgever. Is die impact groot, neem dan ook meer (operationele) verantwoordelijkheid, voel het eigenaarschap voor de tevredenheid van jouw gasten / eindgebruikers. Dit geldt voor de FM leverancier die de facilitaire afdelingen voor de opdrachtgever mag managen, maar dus ook voor de organisatie die de dienstverlening single service uitbesteed heeft. Zorg dat je hier met je leveranciers concrete (contractuele) afspraken over maakt zodat je ook aan de slag kan gaan en je jezelf niet teveel zorgen hoeft te maken over het tactische / strategische deel.

Kortom, medewerkers “engagement” binnen FM is iets waar je samen mee aan de slag moet en dan ook samen de vruchten van kunt plukken. Het haalt de anonimiteit van de medewerkers weg en zorgt voor een groter “wij” gevoel. Benader je facilitaire organisatie dus wat meer als een hotel, het aantal sterren (kwaliteitsniveau) bepaal je zelf aan de hand van de behoefte en het budget. Loop morgen dus eens langs bij de medewerkers van de schoonmaak, receptie, beveiliging en catering en vraag hoe het gaat, waar ze tegenaan lopen en complimenteer ze voor hun inbreng. Creëer een team waarin ieder individu oprecht gemotiveerd is om het gezamenlijke doel na te streven: het optimaal faciliteren van de eindgebruikers.

Jurriaan Hommes

Heerlijk gastvrij?

Laatst had ik een lunchafspraak met een relatie. We moesten in de buurt van Utrecht afspreken. Het liefst langs de snelweg want we hadden allebei daarna nog een andere afspraak. Tussen alle troosteloze industrieterreinen die de ring van Utrecht rijk is, is het best een uitdaging om iets leuks te vinden. Gelukkig is degene met wie ik een afspraak had goed bekend in de regio Utrecht en wist zij wel een plek waar we terecht konden. Een tafel was snel gereserveerd. Om 11.30 uur konden we aan tafel bij Restaurant Zuiver. Uiteraard heb ik eerst even op internet bekeken waar ik terecht zou komen. “Heerlijk Gastvrij” staat er op hun site. De foto’s zien er leuk uit. Enthousiast stap ik in de auto, ik heb er zin in. De verwachting is groot.

De laatste paar meters in de auto bekruipt mij een naar gevoel. Rijd ik wel goed? Maar gelukkig, verstopt achter een paar saaie bedrijfsgebouwen zie ik ineens een leuk oud pand. Ik ben aangenaam verrast. Met gemak kan ik parkeren, er is voldoende ruimte. Bij binnenkomst ben ik gelijk enthousiast. Het restaurant is sfeervol en strak ingericht. Mooie bar. Alles wijst er op dat dit een top locatie is.

Wat is het dan toch dat ik niet snel nog een keer naar dit restaurant zal gaan of deze locatie zal aanbevelen? Het eten was goed en lekker. De versgeperste jus d’orange werd in mooie grote wijnglazen geserveerd, de cappuccino was heerlijk. Op zich dus een prima restaurant. Echter, als je er voor kiest om de slogan “heerlijk gastvrij” te voeren, dan verwacht ik meer. Heerlijk was het, eerlijk is eerlijk. Maar gastvrij? Ik werd niet begroet bij het binnenkomen. Mijn jas werd niet aangenomen. Het duurde wat mij betreft iets te lang voordat onze bestelling werd opgenomen. De bediening was correct, maar gaf niets extra’s. Pas op het allerlaatst werd er gevraagd of het gesmaakt had. Keurig natuurlijk, maar waarom vraag je het niet vlak na het serveren? Dán kan je eventueel nog iets corrigeren. Niet dat dat nu nodig was, begrijp me niet verkeerd want nogmaals, het eten was erg lekker. Bij het afrekenen en het geven van tip werd niet bedankt. En dan als klap op de vuurpijl…… Ik kan na een kort toiletbezoek zo weglopen. Er is niemand die mij groet. Zo zie je maar weer, gastvrijheid is niet zo vanzelfsprekend. Het zit ‘em in de details. In de mensen. Zonde als de ideale mix er niet is. Volgende keer toch maar ergens anders afspreken.

Wilt u een kopje koffie?

Dat het netjes en gastvrij is om een wachtende gast een kopje koffie aan te bieden, dat weten de meeste bedrijven en mensen inmiddels wel. Maar dat hierbij nog een heel scala aan keuzes te maken is, dat wordt nog veel onderschat. Want er is koffie en er is koffie. De tijd dat mensen tevreden waren met een plastic bekertje donkerbruine drab met een vage koffiesmaak is namelijk allang voorbij.

Koffie drinken is hip and happening! Niet voor niets schieten de koffiezaken als paddenstoelen uit de grond. Daar staan de mooiste machines klaar met een barista achter de toonbank om jouw ideale kop koffie perfect klaar te maken. Het is goed om na te denken hoe je jouw gasten wenst te ontvangen.

 1. Welke machine schaf ik aan:De keuze is enorm. Tegenwoordig zijn er al veel koffieautomaten waar de bonen per kopje vers gemalen worden. De smaak van deze koffie is niet te vergelijken met de “ouderwetse” machine koffie.
 2. Welke soorten koffie wil ik schenken:Cappuccino, Latte Macchiato, Espresso, Koffie Verkeerd, het kan allemaal. Heb je deze opties op jouw machine zitten, biedt ze dan ook actief aan bij je bezoeker.
 3. Hoe serveer ik de koffie:Schenk je de koffie in een plastic of kartonnen bekertje? Met zo’n wit plastic roerstaafje en zakje suiker en cupje melk? Of kies je voor een mooi servies, met een normaal koffielepeltje (schoon, zonder opgedroogde waterdruppels van de vaatwasser) en serveer je de suiker en melk er los bij?
 4. Wat serveer ik bij de koffie:Niets? Een voorverpakt koekje of een vers koekje?

De keuzes die je kunt maken zijn afhankelijk van de hoeveelheid gasten die je gemiddeld ontvangt. Maar uiteraard hangt het ook af van welk budget er is om gasten in de watten te leggen. Heb je niet de luxe om een wat duurder apparaat aan te schaffen, of er is geen mogelijkheid om de koffie in een mooi servies te serveren? Realiseer je dan in ieder geval dat er tussen dat plastic bekertje met donkerbruine drab met een vage koffiesmaak en die barista waardige kop koffie genoeg andere keuze is. Maar hoe je je koffie ook serveert……. De koffie smaakt altijd beter als deze met een glimlach serveert!

5 tips voor goed telefoongebruik

Dat het bij veel bedrijven beter kan qua telefoongebruik weten we allemaal wel. Maar wat als je als bedrijf al goed hebt nagedacht over de juiste telefooncentrale? Je hebt er voor gezorgd dat alle informatie voor de telefoniste volledig up to date is. En iedereen intern weet ook precies wat hij / zij moet doen zodra de telefoon over gaat? Dan ben je dus al een heel eind. Nu moet je er nog voor zorgen dat iedereen aan de telefoon ook de juiste dingen zegt.

Een paar hele simpele aanpassingen, die er direct voor zorgen dat je aan de telefoon beter over komt:

 1. Neem binnen 3 beltonen op:De beller ziet en weet niet waar jij allemaal mee bezig bent. Elke beltoon langer wordt al snel als “te lang wachten” ervaren. Wees dat dus voor. Stop waar je mee bezig bent en neem zo snel mogelijk je telefoon op.
 2. Zeg eerst goedemorgen:Als je iemand tegen komt begin je ook niet zo maar in het wilde weg te praten. Groet dus altijd eerst, en zeg daarna je firmanaam en vervolgens je eigen naam. Nog een goede reden om eerst met goedemorgen te beginnen: mensen die bellen zijn vaak nog met andere dingen bezig (autorijden, e-mail typen, papieren doorlezen). Zij moeten eerst wennen aan jouw stem om vervolgens goed te luisteren naar wat er gezegd wordt. Dit is secondewerk, maar als jij start met het uitspreken van je firmanaam, kan het goed zijn dat de beller dit niet goed verstaat.
 3. Neem met een glimlach op:Zo afgezaagd als het maar kan, in elke telefoontraining komt het aan de orde “dial with a smile”. Maar, het is wel helemaal waar! Probeer maar eens met een chagrijnig gezicht de telefoon gezellig vriendelijk op te nemen.
 4. Praat niet in de verleden tijd:Hoe vaak hoor je niet aan de telefoon “en uw naam was?”. Het is gewoonweg foutief taalgebruik. De beller is nog niet overleden en heet dus nog steeds zoals hij / zij heet. Zeg dus “en uw naam is?”.
 5. Gebruik geen verkleinwoorden:Mensen hebben nu eenmaal een hekel aan wachten, dus een moment geduld vragen is al voldoende. Een “momentje” vragen (door vrouwen vaak meer gezongen uitgesproken dan normaal gezegd) wekt alleen maar irritatie. Laat staan wat er gebeurt als je om een héél klein momentje vraagt. En het is ook niet waar. Je bent echt niet sneller.

Zo maar wat tips die direct in de praktijk toe te passen zijn. Maar er zijn er nog veel meer. Want hoe ga je professioneel met de wachtstand om of wat doe je als iemand niet bereikbaar is? Wat kan je bereiken met je stemgeluid? Goed telefoongebruik is een vak apart, maar heel goed te coachen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met info@hospitalityworks.nl!